Wilsbeschikking of Codicil

Uitvaart — Door op 26 juli 2011 14:20

Een wilsbeschikking of codicil is een met de handgeschreven, gedateerd en ondertekend document waarin u uw wensen vastlegt met betrekking tot uw uitvaart en nalatenschap. U kunt hierin bijvoorbeeld opnemen wat u wilt dat er met uw inboedel gaat gebeuren na uw overlijden, maar ook wat u wilt dat er gaat gebeuren tijdens uw uitvaart. Een wilsbeschikking hoeft niet geregistreerd te worden, maar heeft wel dezelfde rechtsgeldigheid.

Begrafenis-regelen.nl raadt u aan om aan uw dierbaren te vertellen waar uw wilsbeschikking ligt, zodat deze op tijd gevonden kan worden en uw wensen uitgevoerd kunnen worden, mocht u overlijden.

Wanneer u een wensenlijst maakt, is het handig om te weten wat er allemaal mogelijk is en natuurlijk wat er mogelijk allemaal zelf gedaan kan worden. Punten die aan de orde komen:

  • soort uitvaart
  • bloemen, decoraties
  • muziek tijdens de uitvaart
  • genodigden
  • rouwadvertentie
  • kleding en/of sieraden tijdens de uitvaart
  • soort plechtigheid

Zelf kunt u al een krantenadvertentie opstellen en de tekst en ontwerp van een rouwkaart maken. U kunt kiezen of u opgebaard wilt worden en of dit thuis of in een rouwcentrum zal zijn. U kunt eventueel een lijkwade maken of zelfs een kist timmeren en/of beschilderen. Ook kunt u ervoor kiezen dat de familie de kist zal dragen (dit moeten minstens 6 man zijn). U kunt al wensen voor de catering op papier zetten en kiezen wat voor soort catering u wilt. Wilt u misschien een borrel en broodjes of het standaard cake met koffie óf wilt u misschien dat de genodigden nog een keer samen in uw huis borrelen? U kunt van te voren eventueel een ontwerp maken voor uw grafsteen of urn. Eigenlijk komt het er op neer dat u tot in de details alles met betrekking op uw uitvaart van te voren al vast kan stellen. Denk er wel over na om uw familie te betrekken bij het maken van een wilsbeschikking. Misschien wilt u hen ruimte geven voor eigen invulling of hen mee laten beslissen bij de keuzes die u wilt maken?

Begrafenis-regelen.nl heeft speciaal voor u een voorbeeld van een wilsbeschikking laten maken.

Voorbeeld van een wilsbeschikking wordt zo spoedig mogelijk geplaatst!

 


Is uw uitvaart écht goed geregeld?

Tags: , , , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!


Trackbacks