Wat kost doodgaan?

Begrafenis, Begrafenis budget, Crematie, Kisten, Nieuws — Door op 8 december 2011 17:01

Na je huwelijk is een uitvaart misschien wel het duurste feest wat je in je leven geeft. Maar waar betaal je nu eigenlijk voor?

In de uitvaartbusiness is er een ding zeker, ze zitten nooit zonder klanten.
In 2010 werden er ongeveer 58.000 mensen begraven en ruim 76.000 mensen gecremeerd. Dat zijn dus ruim 134 duizend uitvaarten in één jaar!

De begraafplaats
De eerste keuze die je moet maken is of je begraven of gecremeerd wilt worden. Wanneer we inzoomen op een begrafenis, kom je meteen al verschillende prijzen tegen voor een graf. Zo betaal je bij de ene begraafplaats €15 per jaar en bij een andere begraafplaats €227 per jaar. Het verschil hierin zit hem in de grootte en het soort begraafplaats. Voor een kleine begraafplaats betaal je al gauw minder dan voor een begraafplaats waar een park of monument bij staat. Je betaalt dus eigenlijk vooral voor de locatie.
De grootte van een graf is bijna overal hetzelfde: 2 bij 1 meter.

De grafsteen
Maar dat is niet het enige. Ook de kosten van een grafsteen komen hier bij. Wat je precies betaald voor een grafsteen hangt af van het soort gesteente en het land van de herkomst. Zo is een grafsteen die oorspronkelijk uit Scandinavië komt duurder dan een grafsteen uit India of China. Hoewel de steen zelf geen waarde heeft, zijn de kosten afhankelijk van het loon van het personeel in de betreffende landen.
Het gemiddelde gewicht van een grafsteen is 450 kilo. Een grafsteen uit bijvoorbeeld China kost ongeveer €2000 tot €3000, maar een grafsteen uit Zweden kost al bijna het dubbele. En dat terwijl er geen verschil in steensoort zit.
Het beste kun je zelf op bezoek gaan bij een steenhouwer voor de grafsteen, want wanneer je doorgestuurd wordt door bijvoorbeeld een uitvaartondernemer komt hier ook nog eens provisie bij waar je voor moet betalen. Dat zijn percentages van minimaal 10 tot 20 procent. Weggegooid geld?

De kist
En dan nog de kist. Grafkisten zijn er in allerlei soorten en maten. Van de basiskist tot de luxe kist zit al snel een verschil tussen de €350 en de €10.000 euro. De basiskist wordt vaak gemaakt van spaanplaat met een eiken fineerfolie.
Wanneer een uitvaartmaatschappij een kist aanbiedt, komt hier nog de winst van de betreffende maatschappij bij de kosten.

De catering
Bij het afscheid wordt vaak een kopje koffie gedronken en een plakje cake gegeten. Wanneer je bij de bakker een ambachtelijke cake haalt, ben je rondt de €7 kwijt. Dit is ongeveer 50 cent per plakje. Maar vaak kom je bij een uitvaart geen ambachtelijke cake tegen, maar eentje wat eruitziet als een supermarkt cake die rond de €2 kost (ongeveer 13 cent per plakje).
Wanneer je uitgaat van koffie, frisdrank en cake voor 50 mensen, kost een catering tussen de €300 en €400 euro. Voor de meest eenvoudige catering komt dat neer op €7 per persoon.
De kosten van de catering zijn vaak afhankelijk van het aantal gasten.

Crematie
Bij crematie zijn de basiskosten gemiddeld €1200 euro. Hier komt echter nog de kosten van de urn bij.

Bloemen
Gemiddeld geven mensen tussen de €100 en €150 euro uit aan bloemen.
Wanneer je bij een bloemist bijvoorbeeld een rouwboeket van orchideeën laat maken, kost dit ongeveer €50 euro, terwijl je bij de uitvaartondernemer rond de €150 euro kwijt bent.

Gemiddelde kosten
Als je bij een uitvaartondernemer zaken doet, betaal je als eerste het starttarief van ongeveer €2000. Hier zitten de volgende punten bij inbegrepen:
– bespreking,
– begeleiding van de uitvaart,
– verzorging van formaliteiten,
– het eventueel overbrengen van de overledene van het huis naar het rouwcentrum,
– de kistdragers,
– condoleanceregister,

Bovenop het starttarief komen de kosten van de laatste verzorging, verzorgen van de (thuis)opbaring, het eventuele gebruik van het rouwcentrum, de rouwbrieven, rouwadvertentie, rouwboeket, de catering, grafkosten en de kist.

Een gemiddelde uitvaart kost dan al gauw rond de 7000 euro.

Als de kosten dan zo hoog liggen, is het niet verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten?

Uitvaartverzekering
Vaak heeft men twee redenen om een uitvaartverzekering af te sluiten:
1. De kosten van de uitvaart liggen al snel tussen de 5000 en 8000 euro
2. Je ervaart zekerheid op het moment dat je een uitvaartverzekering hebt

Voor de verzekeringsmaatschappijen is dit echter een win-win situatie, want zij zijn naast de verzekeraar ook vaak de uitvoerende uitvaartondernemer.

Wat ben je dan kwijt aan premie voor een uitvaartverzekering?
Wanneer je je als 30-jarige laat verzekeren voor een bedrag van 8000 euro, betaal je €10 aan premie per maand. Dit komt neer op €120 per jaar.
Monuta gaat ervan uit dat je maximaal 85 jaar betaald. Hier wordt je leeftijd vanaf getrokken. Dus een 30-jarige betaald dan €6600 premie over 55 jaar (€120*50 jr = €6600).
Nu kun je je afvragen waarom je €6600 aan premie betaald, terwijl je voor €8000 verzekerd bent. Dit is simpel: Het bedrag wat jij per maand aan premie betaald, wordt door de uitvaartverzekeraar belegd. Het rendement wat hier na de 50 jaar uitkomt, zorgt voor de overige 1400 euro.

Maar kan een uitvaart nu niet goedkoper?
Wanneer je bereidt bent om zelf de handen uit de mouwen te steken, kan je ervoor zorgen dat de uitvaart zo goedkoop is als jij zelf wilt. Zo hoef je bijvoorbeeld geen condoleance ruimte te huren, maar kan je thuis bijvoorbeeld een kop koffie klaarzetten voor de belangstellenden. Je bent niet verplicht om een uitvaartonderneming in te schakelen. Je kunt heel veel dingen zelf regelen, maar heb je daar op dat moment behoefte aan?
Wanneer iemand overlijdt, ontstaat er vaak een zekere vorm van paniek en staat iemands hoofd niet naar het zelf regelen van dingen. Wanneer je echter je eigen overlijden echter goed voorbereidt kun je heel veel dingen al van te voren regelen.

Zo kun je dus al een uitvaart van ongeveer €1500 tot €2000 euro hebben.


Is uw uitvaart écht goed geregeld?

Tags: , , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!


Trackbacks