Was de dood van Van Gogh een ongeluk?

Nieuws — Door op 18 oktober 2011 13:22

Voor zover bekend was, pleegde de wereldberoemde schild Van Gogh zelfmoord door een kogel in zijn eigen buik te schieten.

Zijn er nieuwe feiten omtrent de dood van Van Gogh aan het licht gekomen? De schilder is gestorven door een kogel uit een defect vuurwapen van een bevriende tiener die cowboytje aan het spelen was. Althans, dit beweren twee schrijvers van een nieuwe biografie over de beroemde schilder.

Volgens Steven Naifeh en Gregory White Smith stierf Van Gogh in 1890 in het Franse Auvers-sur-l’Oise op 37-jarige leeftijd aan een kogel in zijn buik, nadat hij zwaargewond in een herberg was gearriveerd. De schrijvers geven aan dat de kogelinslag en de vroege beschrijvingen van de gebeurtenissen op een ongeluk wijzen.
Van Gogh ging rond die tijd vaak wijn drinken met twee jongens uit het dorp. Volgens de acteurs droeg een van hen een cowboypak en had een defect vuurwapen waar hij mee speelde. Hadden de mannen te veel gedronken en ging het vuurwapen per ongeluk af wat leidde tot de dood van Vincent Van Gogh?
Om de jongens te behoeden voor vervolging zou Van Gogh vlak voor zijn overlijden gezegd hebben de kogel zelf te hebben afgevuurd.

Bewijs voor theorie
Naifeh en Gregory kwamen na onderzoek tot de conclusie dat Van Gogh waarschijnlijk gedood is door twee jongens. Om hun stelling te onderbouwen, wijzen ze erop dat het vuurwapen waarmee Van Gogh zichzelf zou hebben doodgeschoten, nooit is gevonden.

Volgens conservator Leo Jansen van het Van Gogh Museum in Amsterdam is de theorie over de zelfmoord van Van Gogh niet voldoende onderbouwd.
Jansen geeft aan dat de schrijvers, die in 1991 de Pulitzer Prize wonnen, niet op nieuw materiaal zijn gestuit, maar alle bekende documenten nog eens door hebben genomen. Volgens Jansen zijn ze op basis hiervan tot een nieuwe interpretatie gekomen. Volgens hem steunen de Amerikanen erg op een verklaring van een destijds 16-jarige jongen die op zich al wel bekend was, maar waar eerder nooit veel aandacht aan was besteed.

[include file=”vincentvangogh1.php”]


Is uw uitvaart écht goed geregeld?

Tags: , , , , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!


Trackbacks