Verzorging van overledenen

Uitvaart — Door op 28 juli 2011 14:43

Wanneer iemand overlijdt, zal het stoffelijke overschot verzorgt worden. Dit wordt ook wel ‘afleggen’ genoemd.  De verzorging van de overledene kan thuis plaatsvinden, maar ook in het rouwcentrum van de betreffende uitvaartondernemer. Daarnaast kan familie hier een actieve rol bij spelen. Tegenwoordig is het mogelijk dat familie het stoffelijke overschot zelf verzorgt, dat het gebeurt met ondersteuning van de uitvaartondernemer of dat dit door de uitvaartondernemer (mogelijk in bijzijn can de familie) gedaan wordt.

De overledene zal eerst gewassen worden. Mannen zullen nog eventueel geschoren worden. Hierna zal het opvulprotecol toegepast worden. Dit houdt in dat de neus en keel opgevuld worden, zodat deze niet in zullen vallen. De mond zal met een mondhechting dicht genaaid worden, zodat deze, bijvoorbeeld tijdens de opbaring, niet plotseling kan openvallen.

Vaak zal er met make-up gewerkt worden, om te zorgen dat de overledene een natuurlijkere kleur op het gezicht heeft. Bij vrouwen zal hier eventueel nog lippenstift of mascara toegevoegd kunnen worden.

Vaak wordt het haar en de make-up verzorgt aan de hand van een recente of geliefde foto van de overledene.

Kledingregels voor iemand die is overleden bestaan niet. Vaak wordt de overledene gekleed in zijn lievelingskleding of de kleding die de familie hem of haar zo leuk vond staan.  Dit kan bijvoorbeeld een pak of chique jurk zijn , maar ook een spijkerbroek of rok met een trui of vest.

Hierna zal aandacht besteed worden aan de haren, verzorging van de nagels en/of sieraden. Voor de sieraden wordt vaak de trouwring gekozen of de ketting die iemand aanhad. Er kan echter ook gekozen worden voor géén sieraden, wanneer de familie de sieraden graag in het bezit wilt houden vanwege persoonlijke of emotionele waarden.


Is uw uitvaart écht goed geregeld?

Tags: , , , , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!


Trackbacks