Verklaring van erfrecht

Erfrecht — Door op 20 juli 2011 13:06

Een verklaring van erfrecht is een verklaring waarin staat vermeld wie de erfgenamen zijn en wordt door de notaris opgemaakt. Met deze verklaring kunnen erfgenamen aantonen dat zij recht hebben op het banktegoed van de overledene. Of er een verklaring van erfrecht nodig is, moet worden overlegd met de betreffende bank. Bij kleine bedragen eisen banken niet altijd een verklaring van erfrecht.

Een notaris stelt een verklaring van erfrecht op. Iedereen kan de notaris verzoeken om dit af te geven, maar vaak gebeurt dit in onderling overleg tussen de familieleden.

Vóór de notaris een verklaring van erfrecht afgeeft, doet hij onderzoek. Dit onderzoek vindt onder andere plaats bij de burgelijke stand en het Centraal Testamentregister. Op deze manier worden de wilsbeschikkingen en alle erfgenamen van de overledene in kaart gebracht. Het afgeven van de verklaring van erfrecht door de notaris kan enkele weken tot enkele maanden duren en hangt af van bepaalde factoren: zijn er veel of weinig erfgenamen en zijn de erfgenamen makkelijk of moeilijk te vinden.

Wat een verklaring van erfrecht kost, hangt af van de notaris. De tarieven van de notarissen zijn vrij, wat betekent dat elke notaris zelf mag weten welk prijskaartje hij hangt aan een verklaring van erfrecht.

Begrafenis-regelen.nl raadt u aan om eerst informatie betreffende de prijzen in te winnen bij verschillende notarissen en raadt u ook aan om van te voren een goede afspraak over de prijs te maken.

Sinds januari 2012 zijn de regels omtrent de verklaring van erfrecht aangepast!!

[include file=”erfrecht1.php”]


Is uw uitvaart écht goed geregeld?

Tags: , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!


Trackbacks