Soorten uitvaartverzekeringen

Verzekeringen — Door op 20 juli 2011 14:13

Een uitvaartverekering is bedoeld om de nabestaanden niet met de kosten van een uitvaart op te zadelen.

Praktisch gezien bestaan er twee vormen van uitvaartverzekeringen:

  1. Natura uitvaartverzekeringen
  2. Kapitaal uitvaartverzekeringen

1. Natura uitvaartverzekeringen

Een natura uitvaartverzekering is een uitvaartverzekering waarbij de verzekeraar de begrafenis of crematie of een deel hiervan regelt. Bij deze verzekering zal er geen geld uitgekeerd worden, maar er wordt juist een dienst verleend. Vele natura uitvaartverzekeringen kennen een basispakket en een pluspakket. Het basispakket bestaat over het algemeen uit de kist, de verzorging en de opbaring van het stoffelijke overschot. Het verschilt per verzekeraar welke andere onderdelen deel uit maken van het basispakket. Wanneer u een duurdere kist of bijvoorbeeld een advertentie in de krant wilt, komt u al snel uit bij een pluspakket. Het is heel belangrijk om vooraf goed te bepalen wat er binnen de dekking van de verzekering valt zodat de nabestaanden niet alsnog te maken krijgen met extra kosten achteraf.

Een natura verzekering wordt vaak gekozen om de nabestaanden te ontzien van  de kosten van de uitvaart en het regelen van de zaken die hierbij horen. Nabestaanden worden hierbij bijgestaan door de betreffende verzekeraar.

Een voordeel van een natura uitvaartverzekering is dit bestaat uit een aantal diensten en niet een bepaald vast bedrag. Een nadeel is echter dat de nabestaanden bij dit soort verzekeringen vast zitten aan producten en de betreffende verzekeraar. De uitvaartverzorger, aula en kist(leverancier), e.d. staan vaak al vast. Afwijken hiervan brengt vaak aanzienlijke kosten met zich mee of is uitgesloten.

Vaak wordt de natura uitvaartverzekering hierom afgesloten in combinatie met een kapitaal uitvaartverzekering. Hiervoor wordt vaak gekozen omdat de natura uitvaartverzekering niet alle kosten dekt. De combinatie met de  kapitaal uitvaartverzekering zorgt ervoor dat de nabestaanden dan niet alsnog voor (aanzienlijke of aanvullende) kosten staan.

2. Kapitaal uitvaartverzekeringen

Een kapitaalverzekering is een uitvaartverzekering waarbij bij het overlijden van de verzekerde een bepaald geldbedrag wordt uitgekeerd. Dit bedrag kan alleen gebruikt worden ter financiering van de uitvaart. Uitvaartkosten verzekering, de kapitaal verzorgingsverzekering en de grafsteenverzekering zijn synoniemen van de kapitaaluitvaartverzekering.

Voor een kapitaal uitvaartverzekering wordt vaak gekozen om te zorgen dat de nabestaanden niet opgezadeld worden met de kosten van een uitvaart. Wanneer de verzekerde de uitvaart zelf wil regelen (voor zijn/haar overlijden) of dit in handen wilt geven van de nabestaanden, wordt er vaak gekozen voor een kapitaal uitvaartverzekering. Bij deze uitvaartverzekering kan er door de nabestaanden zelf bepaald worden hoe zij de uitkering willen gebruiken bij het regelen van een uitvaart. Deze kan hierdoor helemaal naar eigen wens of naar de wensen van de overlevende ingericht worden. Keuze qua kist(leverancier), uitvaartondernemer, lokatie van de uitvaartplechtigheid, e.d. mogen zelf besloten worden.

Bij een aantal verzekeraars krijgt u bij uitkering van een kapitaal uitvaartverzekering bovendien de mogelijkheid tot ondersteuning van een uitvaart consulent. Deze kan u helpen bij het regelen van de uitvaart.

Vaak wordt de kapitaal uitvaartverzekering naast een natura uitvaartverzekering afgesloten, omdat de laatstgenoemde vaak niet alle kosten van de uitvaart dekt. De kapitaalverzekering zorgt dan dat de nabestaanden niet alsnog voor de kosten opdraaien.


Is uw uitvaart écht goed geregeld?

Tags: , , , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!


Trackbacks