Soorten testamenten

Testament — Door op 18 juli 2011 12:31

Een testament wordt over het algemeen opgesteld door een notaris. Hierin regelt iemand wat er gebeurt met de nalatenschap na zijn of haar dood. Hierin heb je echter drie verschillende soorten testamenten:

  1. Openbaar of authentiek testament
  2. Eigenhandig of holografisch testament
  3. Internationaal testament

1. Openbaar of authentiek testament

Dit testament zal, met uw hulp, opgesteld worden door de notaris. Dit gebeurt echter in het bijzijn van twee getuigen of een andere notaris.

Voordelen van deze vorm zijn dat de notaris zorgt dat er geen ondubbelzinnige en/of onwettige vragen in het testament zullen voorkomen. Het testament kan niet kwijtraken, omdat het document geregistreerd is en het in bewaring is bij de notaris.

2. Eigenhandig of holografisch testament

Dit testament is alleen geldig wanneer het volledig met de hand is geschreven, gedagtekend en ondertekend. Het mag op elk soort papier en in elke taal geschreven worden. Dit testament is het meest gebruikte vorm van laatste wilsbeschikking. Er zitten meerdere voordelen gekoppeld aan het eigenhandige testament. Zo is het uiterst eenvoudig, kan het geheim blijven en zijn er geen kosten aan verbonden. Ook heeft dit testament enkele nadelen: de bewijskracht is minder dan bij een notarieel testament. Ondubbelzinnigheden, foutieve of onwettelijke eisen kunnen aanleiding geven tot betwisting tussen familieleden na uw overlijden.

3. Internationaal testament

Dit testament is een combinatie van de twee voorgaande testamenten en wordt aangeraden als de erflater, de legataris of het erfgoed zich in het buitenland bevindt. Hierbij geef je je eigen testament aan de notaris. Dit testament mag met de hand geschreven of getypt zijn, maar mag ook door iemand anders geschreven zijn. Het overhandigen van het testament moet wel in het bijzijn van twee getuigen of een andere notaris gebeuren. De notaris zal dit testament registreren en bewaren. Ook bij dit testament geld dat er ondubbelzinnigheden of onwettelijke vragen in kunnen staan, omdat de notaris niet geholpen heeft met het opstellen. Daarnaast is het wel een voordeel dat de notaris het testament bewaart en u er zeker van kan zijn dat het uitgevoerd zal worden en het feit dat er geheimhouding geldt.

[include file=”testament1.php”]


Is uw uitvaart écht goed geregeld?

Tags: , , , , , , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!


Trackbacks