Soort begraafplaats

Begrafenis — Door op 7 juli 2011 16:38

In de Wet op Lijkbezorging  (1991) wordt gesproken over gemeentelijke en bijzondere begraafplaatsen. In principe is de keuze voor een begraafplaats vrij en niet gebonden aan de gemeente waar men is geboren of overleden. Indien u kiest voor een specifieke begraafplaats, dan is het raadzaam om vooraf contact op te nemen met de beheerder van de begraafplaats van uw keuze. Begraafplaatsen kunnen nadere eisen stellen met betrekking tot toestemming, zoals het lid zijn van een kerkelijk genootschap of inwoner van een gemeente.

Gemeentelijke begraafplaatsen
Dit zijn in feite algemene begraafplaatsen, waarvan het beheer, onderhoud en de administratie in handen zijn van de gemeente. Overigens kunnen delen op een gemeentelijke begraafplaats een ‘bijzondere’ bestemming hebben. Deze zijn dan op verzoek toegewezen aan een kerkgenootschap. Het beheer, onderhoud en de administratie van deze ‘bijzondere’ delen blijft echter in handen van de gemeente. Op een gemeentelijke begraafplaats wordt doorgaans van maandag t/m zaterdag begraven. Op zon- en algemeen christelijke feestdagen hoeft een gemeentelijke begraafplaats geen gelegenheid tot begraven te geven.

Mocht u echter de uitdrukkelijke wens hebben om buiten de gangbare werktijden van 9.00 t/m 17.00 uur of op een zaterdag of zondag begraven te worden, dan kan dat alleen wanneer daar toestemming voor is gevraagd en gegeven.

Bijzondere begraafplaatsen
Bijzondere begraafplaatsen zijn begraafplaatsen die door een bepaald kerkgenootschap zijn ingesteld. Zo kennen we protestantse-, rooms-katholieke-, joodse- en islamitische begraafplaatsen. Het beheer, onderhoud en de administratie is in handen van het bestuur van betreffend kerkgenootschap.
Bijzondere begraafplaatsen moeten aan dezelfde wettelijk eisen voldoen als de gemeentelijke, zoals bijvoorbeeld met betrekking tot het ruimen van graven.

Zij zijn echter vrij wat betreft openingstijden en tijden van begraven. Dit houdt echter niet in dat daar wel op zondag begraven wordt. Dat is namelijk afhankelijk van het reglement. Hier is het dus noodzakelijk voortijdig te informeren bij de beheerder van de begraafplaats over de mogelijkheden tot het begraven op andere tijden dan die van 9.00 tot 17.00 van maandag t/m vrijdag.

Particuliere begraafplaatsen
Particuliere begraafplaatsen vallen onder de bijzondere begraafplaatsen met een eigen beheer.

Oorlogsbegraafplaatsen
Deze bijzondere begraafplaatsen worden beheerd door de Oorlogsgravenstichting.

 


Is uw uitvaart écht goed geregeld?

Tags: , , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!


Trackbacks