Rouwvervoer

Rouwvervoer is er in verschillende soorten. Vaak zijn er meer mogelijkheden dan waar u in eerste instantie aan gedacht heeft. Daarom heeft begrafenis-regelen.nl de soorten van rouwvervoor voor u op een rij gezet:

  1. Rouwauto’s (en volgauto’s)
  2. Rouwkoetsen
  3. Loopkoetsen
  4. Rouwbus
  5. Kinderrouwvervoer
  6. Motor met zijspan
  7. Rouwfiets
  8. Rouwtruck
  9. Rouwcaravan

 

1. Rouwauto’s (en volgauto’s)

Rouw- en volgauto’s zijn er in verschillende kleuren. De kleuren van de algemene rouwauto’s zijn zwart, wit en grijs. Andere kleuren, zoals bordeauxrood en blauw zijn er ook.

U kunt ook kiezen voor exclusieve rouwauto’s. hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een Rolls Royce.

2. Rouwkoetsen

U kunt kiezen om per rouwkoets naar de uitvaart gebracht te worden. De kleur van rouwkoetsen is over het algemeen zwart en/of wit. Vaak zijn er bijpassende paarden. Zo zullen veel zwarte rouwkoetsen getrokken worden door Friese paarden en een witte rouwkoets zal vaak getrokken worden door witte (KWPN)paarden. Ook de volgkoetsen zullen in dezelfde kleur zijn met bijpassende paarden. Gekozen kan worden om een bijpassende bloemenkoets aan de tocht deel te laten nemen. Daarnaast kunnen er voorlopers en dragers aan de stoet toegevoegd worden

3. Loopkoetsen

U kunt ook kiezen voor een loopkoets, waar de overledene op geplaatst wordt. De volgers zullen achter deze koets aan lopen en kunnen zo tot het laatste moment dicht bij de overledene zijn. De loopkoets kan bijvoorbeeld tot aan het graf komen.

4. Rouwbus

Wanneer u ervoor kiest om de overledene en familie dicht bij elkaar te laten zijn, kunt u kiezen voor de rouwbus. In Nederland rijden reeds 2 rouwbussen rond in de kleur blauw en bordeauxrood. De blauwe rouwbus biedt plaats aan de kist, 22 personen en er is mogelijkheid om twee rolstoelen te plaatsen. In de bordeauxrode rouwbus is, naast de ksit, plaats voor 15 personen.

5. Kinderrouwvervoer

Vaak gebeurt rouwverboer bij kinderuitvaarten in een rouwauto die op dat moment beschikbaar is, maar omdat een kinderuitvaart extra gevoelig is, is er tegenwoordig een kinderrouwauto. Dit is een witte pontiac die speciaal ingericht is voor rouwvervoer van kinderen. Voor de ouders en eventuele broers en zussen kunnen meerijden. Mogelijk is om het standaardinterieur (Winnie de Pooh) aan te laten passen aan de wensen van de ouders.

6. Motor met zijspan

Wanneer de overledene een echte motorliefhebber was, kunt u kiezen om hem of haar in een Harley Davidson met zijspan naar zijn of haar laatste rustplaats te rijden. De kist wordt hierbij in de zijspan gezet. De mogelijkheid is er om zelf de motor te besturen, maar een chauffeur inhuren kan ook.

7. Rouwfiets (rouwbakfiets)

De rouwfiets wordt steeds vaker gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te brengen. Voor deze mogelijkheid kunt u kiezen uit millieoverwegingen of als de overledene van fietsen hield. De kist zal geplaatst worden op een aanhangertje die achter de fiets hangt. Ook is de mogelijkheid om de overledene met een bakfiets naar de laatste rustplaats te brengen. De kist zal dan in de bak geplaatst worden en de familie kan eventueel chaufferen.

8. Rouwtruk

Speciaal voor truckliefhebbers of vrachtwagenchauffeurs is er een rouwtruck. De kist van de overledene zal geplaatst worden in de aanhanger, die zo aangepast is dat de kist van buitenaf zichtbaar is. De truck is een Scania, maar wanneer men een ander merk wilt, behoort dat tot de mogelijkheden. De Scania-truck is antraciet gekleurd.

9. Rouwcaravan

Wanneer u zelf het vervoer wilt verzorgen kunt u ook kiezen voor een rouwcaravan. Hierin speelt natuurlijk ook mee of de overledene erg van kamperen houdt of misschien uitdrukkelijk de wens heeft geuit om niet per rouwauto vervoerd te willen worden.

 

Misschien ook interessant:
rouwvervoer vanuit het buitenland