Rituelen om het rouwenproces te bevorderen

Rouw verwerking — Door op 2 augustus 2011 13:00

Tijdens het rouwen kunt u vaak denken dat de emoties die u voelt, nooit zullen verdwijnen. Om u bij het rouwen te helpen heeft begrafenis-regelen.nl de verschillende fasen van het rouwprocesbeschreven.

Daarnaast kunnen ook verschillende rituelen u helpen bij het verwerken van het verlies en het afscheid nemen van de overledene:

  1. Bezoek af en toe het graf van de overledene. Dit kan bijvoorbeeld op de tijden en/of dagen dat u normaal op bezoek ging bij de overledene, maar dit kan ook op willekeurige tijden en dagen.
  2. U kunt een kaars branden voor de overlevende. Dit kan bijvoorbeeld een kaars zijn in de lievelingskleur of met de lievelingsgeur van de overledene
  3. Kijk naar foto’s waar de overledene opstaat. Dit kan alleen, maar ook samen met iemand anders die rouwt om de overledene.
  4. Schrijf een lange brief aan de overledene  waarin u bijvoorbeeld vertelt dat u hem of haar mist en hoe het met u gaat of wat uw eventuele herinneringen zijn aan de overledene
  5. Praat in het dagelijks leven af en toe over de overledene. Dit kan een mooie herinnering zijn, een uitdrukking die u is bijgebleven, maar u kunt ook over hem of haar praten als persoon en hoezeer u de overledene mist.
  6. Breng op bijzondere dagen een toost uit op de overledene, bijvoorbeeld op de verjaardag. Praat ook over de leuke en minder leuke herinneringen aan hem of haar.
  7. Vervul een wens van de overledene. Hiermee wordt bedoelt dat u iets kunt doen wat de overledene graag nog had willen doen. Bijvoorbeeld naar een bepaald land op vakantie gaan.
  8. Breng een aandenken van bijvoorbeeld een vakantie mee en plaats dit op het graf van de overledene.

Begrafenis-regelen.nl hoopt dat bovenstaande rituelen kunnen helpen bij uw rouwproces.

 


Is uw uitvaart écht goed geregeld?

Tags: ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!


Trackbacks