Auteur Richard Matheson overleden

Nieuws — Door op 25 juni 2013 07:52

De Amerikaanse schrijver Richard Matheson is zondag op 87-jarige leeftijd overleden. Hij stierf aan een natuurlijke dood in zijn huis in Calabasas, California.

Richard Matheson

Tijdens zijn loopbaan schreef hij tientallen fantasie-, sciencefiction- en horrorverhalen, waaronder I Am Legend, Duel, The Shrinking Man, Real Steel, What Dreams May Come en een legendarische aflevering van de serie The Twilight Zone.

Richard Matheson begin met schrijven in de jaren vijftig. Hij bracht in 1954 I Am Legend uit. Dit verhaal gaat over een virus dat mensen in zombies verandert. Het boek werd in 1964 (The Last Man on Earth), 1971 (The Omega Man) en 2007 verfilmd en werd gezien als een mijlpaal in de horrorliteratuur. De laatste verfilming, Will Smith in de hoofdrol, bracht meer dan 250 miljoen dollar op.
Daarnaast schreef Richard Matheson het verhaal Duel, wat over een strijd op de weg gaat tussen een automobilist en een vrachtwagen. Het was één van de eerste bekende films van regisseur Steven Spielberg. De hoofdrol werd gespeeld door Dennis Weaver.

In 2011 publiceerde hij zijn laatste boek, genaamd Other Kingdoms

Hoewel veel van zijn boeken gebruikt zijn voor grote Hollywood film, werkte hij ook voor de televisie. Hij schreef voor series als Star Trek, Wanted Dead or Alive, Combat!, Kolchak: The Night Stalker en The Alfred Hitchcock Hour. Maar het waren zijn 16 episodes van The Twilight Zone die grote invloed hadden op een generatie van toekomstige schrijvers als Stephen King, Ana Rice, Steve Niles en Seth Grahame Smith.

The Twilight Zone

In 1963 schreef Richard Matheson de aflevering Nightmare At 20.000 Feet voor The Twilight Zone. Acteur William Shatner speelt daarin een vliegtuigpassagier die, wanneer hij uit het raampje kijkt, een gremlin op de vleugel ziet zitten. Deze aflevering wordt gezien als een klassieker. Richard Matheson schreef later ook mee aan de verfilming van de serie.

Awards

Richard Matheson ontving de World Fabtasy Award for Life Achievement in 1984 en de Bram Stoker Award for Lifetime Achievement van de Horror Writers Association in 1991. Hij werd in 2010 opgenomen in de Science Fiction Hall of Fame.


Is uw uitvaart écht goed geregeld?

Tags: , , , , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!


Trackbacks