Regels begrafenis

Begrafenis — Door op 7 juli 2011 16:30

Bepaald tijdstip van begraven
Een begrafenis moet plaatsvinden tussen minimaal 36 uur en maximaal 6 dagen na het overlijden, hetgeen in de wet vastgesteld is.
In bepaalde omstandigheden kan deze periode verkort of verlengd worden. Voor verkorting is toestemming van de officier van justitie nodig, voor verlenging toestemming van de gemeente.
Met het verruimen van de maximale tijd van 5 naar 6 dagen per 1 januari 2010 zal de behoefte voor het aanvragen van extra verlenging afnemen.
Het aanvragen van verlenging blijft echter mogelijk via de gemeente. Daarbij kan gedacht worden aan het op tijd kunnen waarschuwen en terugkomen van familie uit het buitenland.
Of wanneer het er om gaat de moeder van een levenloos geboren of kort geleefd hebbend kindje de mogelijkheid te geven bij de uitvaart aanwezig te zijn.

Overigens, specifieke omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat de termijn verkort of verlengd moet worden. Bijvoorbeeld in geval van een besmettelijke ziekte of wanneer er sprake is van een misdrijf en sectie op het stoffelijk overschot moet worden verricht.

Openingstijden van begraafplaatsen
Op een gemeentelijke begraafplaats wordt er doorgaans van maandag t/m zaterdag begraven. Op zon- en algemeen christelijke feestdagen hoeft een gemeentelijke begraafplaats geen gelegenheid tot begraven te geven.
Voor bijzondere begraafplaatsen -meestal op basis van religie – gelden deze regels niet.
Mocht u echter de uitdrukkelijke wens (laatste wil) hebben om buiten de normale werkuren van 9.00 t/m 17.00 uur of op een zaterdag of zondag begraven te worden, dan raden wij u aan eerst te informeren bij de betreffende begraafplaats. Dan weet u zeker of er aan uw specifieke wensen tegemoet kan worden gekomen.

 


Is uw uitvaart écht goed geregeld?

Tags: , , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!


Trackbacks