Prepareren van rouwbloemen, een herinnering aan de overledene
Boeketten — Door Redactie op 8 augustus 2011 09:41Wanneer de overledene een familielid is en u aan tastbare herinnering aan hem of haar wilt hebben, kunt u er voor kiezen om een rouwbloem te laten drogen. Andere mogelijkheden zijn: verharsing, verzilveren, vergipsing, inlijsten of stikstof preparatie en vriesdrogen.
1. Drogen
Wanneer u zelf de rouwbloem(en) wilt drogen, dan hangt deze op een droge en donkere plek. Het liefst een plek waar iemand niet snel komt, zodat er niet snel tegenaan gestoten wordt. Als de rouwbloem(en) gedroogd zijn, kunt u ze voor de zekerheid nog met haarlak inspuiten. Begin hier maximaal vier dagen na de plechtigheid hiermee.
Begrafenis-regelen.nl wil u er op attenderen dat niet alle bloemen geschikt zijn om te drogen. Per bloemsoort ligt het er aan of het mooi wordt of niet. Sommige bloemsoorten zullen gaan rotten, Bloemen die niet goed te drogen zijn: cymbidium, calla’s, chrysanten, lelie’s, anjers, tulpen. Deze bloemen bevatten te veel vocht, waardoor ze tijdens het drogingsproces zullen gaan rotten. Rozen, pioenrozen, astrantia, hortensia’s en grassen zijn bloemsoorten die echter perfect zullen drogen.
U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de rouwbloem(en) proffesioneel te laten drogen. Het voordeel hiervan is dat de kleur langer mooi blijft.
2. Verharsing
De rouwbloem zal in een cilinder, schijf of plaatvorm geprepareerd worden, die vervolgens gevuld wordt zodat de bloem zijn kleur en vorm zal behouden. U zit niet vast aan een speciale vorm of afmeting. Dit zal u geheel naar eigen keus in kunnen vullen. Een verharste bloem kunt u eventueel buiten plaatsen, dit is namelijk voor zowel binnenshuis als buitenshuis geschikt.
3. Verbronzen, verzilveren of vergulden
Bij het verzilveren, vergulden of verbronzen wordt de bloem voorzien van een metaallaag ter verfraaing. Zo zal de bloem voor altijd bewaard worden.
4. Vergipsing
De rouwbloem(en) zal eerst behandelt worden, waarna er vervolgens een speciale gipslaag op geprepareerd zal worden. Deze gipslaag zorgt ervoor dat de bloem(en) onbeperkt houdbaar zal zijn. Vaak wordt er gezegd dat juist door het wegnemen van de kleur, de vorm van de bloem extra benadrukt wordt.
5. Inlijsten
Een of meerdere bloemen worden door middel van een bol kunstof en een lijst ingelijst, waardoor de kleur en vorm van de rouwbloem(en) jarenlang goed zal blijven. Hierbij is het mogelijk om, naast de bloem(en), een persoonlijk item toe te voegen, zoals bijvoorbeeld een ring of een foto.
6. Stikstofpreparatie en vriesdrogen
De bloem wordt gedroogd, maar hier gebeurt dit door middel van vriesdroging of met stikstof. Na het drogen door middel van vriesdrogen wordt het bruidsboeket in een stolp met omlijsting geplaatst. Na het drogen door gebruik van stikstof wordt het rouwboeket in een glazen piramide of kubus geplaatst.
Vaak kan het bewaren van een of meerdere rouwbloemen een steun betekenen voor mensen om iets te hebben wat herinnert aan het afscheid met de dierbare.
Is uw uitvaart écht goed geregeld?
Tags: aandenken, drogen, inlijsten, prepareren, rouwbloemen, stikstof preparatie, vergipsing, verharsing, verzilveren, vriesdrogen
0 reacties
Geef als eerste een reactie.
Trackbacks