Overgangsregeling erfbelasting voor vruchtgebruik van woningen

Nieuws — Door op 4 mei 2012 09:00

In bepaalde gevallen hoeven erfgenamen geen erfbelasting te betalen over waardestijging van een woning die aan kinderen overgedragen is. De Belastingdienst meldt dat dit op 4 april 2012 vastgelegd is in een overgangsregeling voor artikel 10 van de Successiewet.

Erfgenamen hoeven in bepaalde gevallen geen erfbelasting te betalen over de waardestijging van een woning die aan de kinderen is overgedragen. Dit is op 4 april 2012 vastgelegd in een overgangsregeling voor artikel 10 van de Successiewet, zo meldt de Belastingdienst.

Hoe steekt deze regeling in elkaar?
Erfgenamen hoeven geen erfbelasting te betalen over de waardestijging tussen het moment van schenking of verkoop en 1 januari 2010 als:
– Ouders de woning vóór 1 januari 2010 geschonken of verkocht hebben aan hun kinderen
– Ouders, na bovenstaande daad, hebben afgesproken dat zij in dit huis blijven wonen tot hun overlijden

Over de waardestijging vanaf 1 januari 2010 tot het overlijden moet wel erfbelasting betaald worden.

Wanneer u al aangifte erfbelasting heeft gedaan en een aanslag heeft ontvangen voordat de overgangsregeling van 4 april 2012 van kracht was, kunt u alsnog bezwaar maken tegen de aanslag.

De Belastingdienst vermindert dan de aanslag. ‘U kunt uw bezwaar sturen naar het belastingkantoor dat u vindt met het hulpmiddel Adressen belastingkantoren erfbelasting. Het kan het zijn dat dit een ander adres is dan op uw aanslagformulier staat. Hebt u al bezwaar gemaakt? Dan ontvangt u binnenkort bericht,’ aldus de Belastingdienst.


Is uw uitvaart écht goed geregeld?

Tags: , , , , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!


Trackbacks