Nieuwe regels bij scheiding m.b.t. erfenis

Erfrecht, Nieuws — Door op 13 september 2011 11:31

Een ieder die op of na 1 januari 2012 een verzoek tot echtscheiding indient, vant dan onder de nieuwe wetgeving. De wijzigingen zijn niet zo groot als verwacht, maar het is belangrijk om er even stil bij te staan. Juist vanwege het feit dat dit grote gevolgen kan hebben voor het verdelen van gemeenschappelijke bezittingen door ex-echtgenoten.

Het oorspronkelijke doel van de wetsaanpassing was dat echtparen niet langer automatisch, wanneer er geen huwelijkse voorwaarden opgesteld werden, in gemeenschap van goederen zouden trouwen. Het vermogen van vóór het huwelijk blijft dan privébezit, net als de mogelijke schenkingen en erfenissen. Het eerste deel is echter geschrapt, maar de andere wijzigingen worden doorgevoerd.

Dus vanaf 1 januari 2012 zal er op een andere manier gekeken worden naar schenkingen en/of erfenissen die als gevolg van een uitsluitingsclausule alleen aan één partner toekomt. Wanneer iemand dit ontvangen geld stopt in bijvoorbeeld een gezamenlijke woning, dan krijgt hij/zij bij een scheiding niet alleen het betreffende geld terug (zoals het nu is), maar hij/zij krijgt ook de waardegroei erbij. Dit heet voedingsrecht.

Een tweede verandering is de peildatum van de te verdelen bezittingen en eventuele schulden. Nu is dat de dag van de officiële scheiding, maar vanaf 1 januari 2012 zal dit in eerste instantie de dag zijn waarop het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank wordt ingediend. Zo is er minder ruimte voor conflicten.

[include file=”erfenis&schenkingen1.php”]


Is uw uitvaart écht goed geregeld?

Tags: , , , , , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!


Trackbacks