Maarten van Roozendaal overleden

Nieuws — Door op 2 juli 2013 08:42

Maandag is Maarten van Roozendaal op 51-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Hij was zanger en liedjesschrijver.

Maarten van Roozendaal

Hij wist lange tijd niet wat hij wilde met zijn leven, toen een vriend hem aanspoorde om mee te doen met het Amsterdamse Kleinkunst Festival in 1994. Hij won op dit festival de jury- en publieksprijs en dit was ook gelijk zijn doorbraak. Sinds die tijd heeft hij 20 theaterprogramma’s gemaakt.

Maarten van Roozendaal week af van de mainstream chansonniers door zijn rafelige stem en zijn rock ’n roll uiterlijk. Zijn muziek is beïnvloed door zangers als Jaques Brel, Bram Vermeulen en Ramses Shaffy. Daarnaast is zijn muziek ook door blues beïnvloed.

Carrière

Voor hij doorbrak in theater speelde Maarten van Roozendaal bij diverse bands als zanger, drummer en toetsenist. Hij schreef muziek voor dans- en theatervoorstellingen en voor tv-programma’s als Knoop in je Zakdoek en Sprookjeskast.
Daarnaast maakte hij covers van nummers van onder meer Drs. P. en Cornelis Vreeswijk. Ook schreef Maarten van Roozendaal in samenwerking met Johan Hoogenboom ze muziek voor de tv-serie Otje, naar het boek van Annie M.G. Schmidt.

Maarten van Roozendaal begon in de jaren negentig met solo-voorstellingen met eigen Nederlandse liederen. Hij zong over het leven, de liefde, de dood en drank, op cowboylaarzen en met een fles wodka in zijn hand. Hij boekte hiermee meteen een groot succes.

Verdiensten

In de jaren na zijn doorbraak in 1994 won Maarten van Roozendaal vele prijzen voor zijn liedjes en theatervoorstellingen. Voor zijn cd Adem Uit won hij in 1998 de Zilveren Harp, de Annie M.G. Schmidtprijs in 2000 voor het nummer Red mij niet, de Poelifinario in 2008 voor zijn theaterprogramma Het Wilde Westen en in 2011 de Dirk Witte Prijs voor zijn hele oeuvre.

Maarten van Roozendaal brak zijn theatershow De Gemene Deler meteen af, toen hij in februari te horen kreeg dat hij kanker had en nog maar kort te leven had. De zanger maakte, op basis van de levenstijl, ooit de schatting hoe oud hij zou worden. Hij overleed zeven jaar jonger dan hij zelf inschatte.


Is uw uitvaart écht goed geregeld?

Tags: , , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!


Trackbacks