Kinderen en rouwen

Rouw verwerking — Door op 11 augustus 2011 12:25

Wanneer iemand uit de naaste familie overlijdt, worden kinderen vaak zoveel mogelijk ontzien. Dit kan de rouwverwerking in de weg staan. De omgeving praat in het bijzijn van de kinderen niet meer over het overleden familielid, maar hierover praten is juist voor kinderen nodig om te beseffen wat er speelt.

Vanaf het zevende levensjaar snappen kinderen vaak echt wat de ‘dood’ precies betekend en zullen dan ook begrijpen dat wanneer iemand overlijdt, diegene niet meer terug komt.

Stap 1 in de rouwverwerking is confrontatie. Houd kinderen dus niet weg bij de overledene, maar laat ze juist toe zodat ze het kunnen begrijpen. Het klopt dat kinderen het laatste beeld van diegene kunnen vasthouden, maar om het goede beeld later weer terug te halen kunt u bijvoorbeeld een mooie foto van de overledene in de kamer neer zetten. Wanneer kinderen niet geconfronteerd worden zullen ze bijvoorbeeld het idee hebben dat mama alleen even weg of op vakantie is en weer terug zal komen. Betrek kinderen dus bij het overlijden en neem ze mee naar de begrafenis- of crematieplechtingheid.

Stap 2 is het herkennen van emoties. Laat kinderen hun emoties tonen. Vaak zullen de emoties in de vorm van verdriet en boosheid naar voren komen. Wanneer je het kind troost, zullen deze emoties eruit kunnen komen en kunnen deze ook een plaats krijgen.

De laatste stap is het oppakken van het leven. Hierbij kunnen rituelen kunnen hierbij helpen. Bezoek bijvoorbeeld regelmatig het graf of laat kinderen iets maken wat herinnerd aan de overledene.

Belangrijk is om te blijven praten over het overleden familielid.

Zo kunnen zowel u als de kinderen het een plaats geven en kunnen emoties verwerkt worden, waarna het leven weer opgepakt kan worden.


Is uw uitvaart écht goed geregeld?

Tags: , , , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!


Trackbacks