Erven vanuit buitenland wordt makkelijker

Erfrecht, Nieuws — Door op 30 maart 2012 12:23

Het Europese Parlement dat het erven tussen verschillende landen makkelijker moet worden. Wanneer de wet is aangenomen zal alleen de gewone woonplaats van de erfgenamen gelden.

Jaarlijks is 10 procent van alle nalatenschappen in Europa bezit dat in het buitenland ligt. Nu zijn erfenissen met bezit in het buitenland ingewikkeld omdat ieder land zijn eigen regels heeft en deze ook mag toepassen. Vaak vertraagd dit de afwikkeling van de erfenis en brengt dit (extra) kosten met zich mee.
Vanuit de gedachte één Europa met vrij verkeer van goederen en diensten wordt erven snel een stuk eenvoudiger als het aan het Europese parlement ligt.

De nieuwe wet
Het Parlement nam onlangs in Staatsburg een wetsvoorstel aan dat slechts één uitgangspunt kent. Namelijk dat alleen de gewone verblijfplaats van de erfgenaam zal gelden. Wanneer een Nederlander die in Den Haag woont een in Spanje gelegen woning erft, dan geld het Nederlandse recht en niet het Spaanse. Daarom komt er ook een Europese verklaring van erfrecht waarmee burgers uit Europa aan kunnen geven dat ze recht hebben op een erfenis en waar de nalatenschap wordt afgewikkeld.
Daarnaast regelt het aangenomen wetsvoorstel ook dat de authentieke akten (testamenten, legaten, codicillen, etc) en beslissingen op het gebied van het erfrecht volledig wederzijds worden erkend. Ieder land houdt met de nieuwe wet echter wel gewoon zijn eigen erfrecht en regels met betrekking tot erfbelasting.

Verwacht wordt dat dat de regeling van kracht kan worden vanaf 2015.


Is uw uitvaart écht goed geregeld?

Tags: , , , , , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!


Trackbacks