Erfgenamen beter beschermd door Overheid

Geen categorie, Nieuws — Door op 14 maart 2013 12:51

In de toekomst zullen ergenamen van mensen met schulden beter bescherm worden. Staatssecretaris Teeven wil dat de wet aangepast wordt, zodat mensen niet onverwacht met een schuld uit een erfenis krijgen te maken. De aanleiding daarvoor is een rapport van de Radboud Universiteit Nijmegen en Netwerk Notarissen.

Twee manieren

Mensen kunnen nu op twee manieren een erfenis aanvaarden: zuiver of beneficiair. Bij een zuivere aanvaarding krijgt de erfgenaam de hele nalatenschap, inclusief de schulden. Het kan dus gebeuren dat iemand met eigen geld de geërfde schulden moet aflossen.
Bij een beneficiaire erfenis wordt de nalatenschap aanvaard onder voorwaarden. Als de schulden hoger blijken te zijn dan de baten kun de erfenis alsnog verworpen worden.

Ergenamen en vaste lasten

Teeven schrijft dat het tegenwoordig steeds vaker voor komt dat erfgenamen in de problemen komen als ze een huis erven dat niet verkocht kan worden. De ergenamen zullen de vaste lasten dan zelf moeten betalen.

Teeven wil dat deze mensen voortaan naar de kantonrechter kunnen om te vragen of ze de erfenis toch beneficiair mogen aanvaarden, zodat ze geen schulden erven. Voorwaarde is wel dat mensen de schuld niet kenden toen ze de erfenis aanvaardden.

Een mogelijke belangrijke reden dat mensen niet direct voor een beneficiaire aanvaarding kiezen, is dat de afwikkeling daarvan meer tijd en geld kost dan een zuivere aanvaarding.


Is uw uitvaart écht goed geregeld?

Tags: , , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!


Trackbacks