Erfbelasting

Erfrecht — Door op 20 juli 2011 10:31

Wanneer u een erfenis ontvangt, zal hier meestal belasting over betaald moeten worden. De belasting over deze erfenis wordt erfbelasting (voorheen successierecht) genoemd. U moet erfbelasting betalen wanneer u de erfenis ontvangt van iemand die op het moment van overlijden in Nederland woonde of wanneer iemand met de Nederlandse nationalitiet overlijdt en minder dan 10 jaar in het buitenland woonde.

De hoogte van de erfbelasting hangt af van de volgende factoren:

  • de relatie tot de overledene (was u wel of geen familie)
  • de waarde van de erfenis die ontvangen wordt
  • eventuele gedeeltelijke of gehele vrijstellingen. Er gelden vrijstellingen tot een bepaalde hoogte van de erfenis. De hoogte van de vrijstelling is afhankelijk van uw relatie tot de overledene. Meer informatie over vrijstellingen vindt u op de website van de Belastingdienst.

Na het overlijden van de dierbare stuurt de Belastingdienst een condoleancebrief en een antwoordkaart naar het adres van de overledene. Diegene die de zaken afhandelt van de overledene, laat via de antwoordkaart aan de Belastingdienst weten wie de contactpersoon voor de erfbelasting is. Alle post hierover wordt vervolgens naar deze contactpersoon gestuurd, zo ook het aangifteformulier van de erfbelasting. Alle erfgenamen worden verplicht gesteld om aangifte van erfbelasting te doen. Zij kunnen echter wel één persoon aanwijzen die aangifte doet voor alle erfgenamen.

Begrafenis-regelen.nl wil benadrukken dat het heel belangrijk is om de aangifte te doen, deze te ondertekenen en op tijd terug te sturen!

 


Is uw uitvaart écht goed geregeld?

Tags: , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!


Trackbacks