Eerste hulp bij rouwverwerking

Geen categorie — Door op 2 maart 2012 16:30

Hoewel de eerste dagen na een overlijden vaak in een roes voorbij gaan, zijn ze belangrijk voor zowel de rouwverwerking als voor de onderlinge verhouding tussen de mensen die achterblijven.

Rouwverwerking bestaat eigenlijk onder meer uit de volgende punten:
– de werkelijkheid onder ogen durven zien
– de pijn van het verlies durven ervaren
– aanpassen aan een leven zonder de overledene
– opnieuw leren houden van het leven

En dit begint bij het ervaren dat de overledene werkelijk dood is, zeker wanneer het om een onverwachts overlijden gaat. Het is belangrijk om de overledene te zien en aan te raken. Hoewel men vaak bang is dat het laatste beeld van de overledene bij blijft, krijgt dit beeld in werkelijkheid een plaatsje tussen alle andere beelden die iemand van de overledene heeft.

Bij rouwverwerking is het goed om zoveel mogelijk betrokken te zijn bij het regelen van de uitvaart. Een onderdeel hiervan kan (thuis) opbaren zijn. Wanneer de overledene thuis opgebaard ligt, kunnen de nabestaande in een vertrouwde omgeving en op eigen tempo afscheid nemen.
Het regelen van de uitvaart is een manier om afscheid te nemen. Het kan de nabestaanden helpen om te weten welke wensen de overledene had over de begrafenis of crematie en de uitvaartplechtigheid. Steeds vaker bespreken mensen hun gedachten daarover met hun naasten.

Hoewel de pijn van het verlies aanwezig is, is het delen van herinneringen aan de overledene vaak een troost en mooi. Familiebanden kunnen er bovendien sterker door worden. Zo kan er gelegenheid zijn om ruzie(s) uit te spreken of is er kans om een familielid uit te nodigen die in jaren niks van zich heeft laten weten.
Hoewel het moeilijk en pijnlijk kan zijn om deze familieleden de ruimte te geven om afscheid te laten nemen, komt het wel de mogelijke verzoening te goede.


Is uw uitvaart écht goed geregeld?

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!


Trackbacks