Door aanhouden crisis steeds vaker erfenis met schulden

Nieuws — Door op 1 mei 2012 13:00

Uit onderzoek van de NOS en Netwerk Notarissen blijkt dat er steeds vaker schulden zitten in erfenissen.
De resultaten uit dit onderzoek zijn voor gelegd aan Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, die besloot Kamervragen over dit onderwerp te stellen.

Toename erfenis met schuld
Er blijkt door de aanhoudende crisis een toename te zijn in het aantal erfenissen met schulden, waardoor deze vaak worden verworpen door de erfgenamen of aanvaard worden onder bepaalde voorwaarden. Het aantal aanvaardingen onder voorwaarden is in 2011 met ruim 10 procent toegenomen.

Erfenis accepteren verplicht?
Men is in Nederland niet verplicht om een erfenis te accepteren. De erfgenaam kan van de erfenis afzien of de erfenis als een faillissement af laten wikkelen.Dit wordt ook wel beneficiair aanvaarden of aanvaarden onder voorwaarden genoemd. Hierbij hoeft de erfgenaam de schulden van de overledene niet te betalen.
Wanneer u als erfgenaam de erfenis accepteerd , dan stelt de wet dat u aansprakelijk bent voor alle schulden die bij de erfenis horen. Als er meer schulden zijn dan de erfenis, moet u als erfgenaam met eigen geld bijbetalen.

Beschermende maatregelen?
Voor zover bekend zijn er nog geen maatregelen om de erfgenamen te beschermen tegen financiƫle problemen als gevolg van het accepteren van erfenissen. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt besloot om vragen aan de staatssecretaris te stellen over welke maatregelen volgens de regering mogelijk zijn.


Is uw uitvaart écht goed geregeld?

Tags: , , , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!


Trackbacks