Dichter en schrijver Gerrit Komrij overleden

Nieuws — Door op 6 juli 2012 10:47

Gisteravond is schrijver en dichter Gerrit Komrij overleden in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam na een kort ziektebed. Hij werd 68 jaar.
Komrij maakte naam als bloemlezer, criticus, dichter, schrijver en vertaler.

Debuut
De dichter werd in 1944 geboren te Winterswijk. Tijdens zijn middelbare schoolperiode schreef hij al gedichten. Deze werden gepubliceerd in schoolkrant van de Rijks HBS die hij vaak bezocht.
In 1963 verscheen zijn gedichtenbundel Deskonstruktie in vier delen. Deze bundel bestond uit vier gedichten. Komrij beschouwde zelf de gedichtenbundel Maagdenburgse halve bollen en andere gedichten, die vijf jaar later uitkwam, als zijn debuut.

Hij werd in 1976 televisie-recensent voor het NRC Handelsblad.
Door het in 1979 voor het eerst verschenen De Nederlandse poƫzie van de negentiende en twintigste eeuw in duizend en enige gedichten, werd hij bekend als bloemlezer.

Komrij verhuisde in 1984 naar Portugal en was sinds 1988 woonachtig in de plaats Vila Pouca da Beira, samen met zijn partner Charles Hofman.

Van 2000 tot 2004 was hij Dichter des Vaderlands.

Onderscheidingen
Komrij ontving in de loop der jaren een aantal belangrijke onderscheidingen voor zijn oevre. Zo won hij de PC Hooftprijs voor zijn beschouwend proza (1993), de Herman Gorterprijs voor De os op de klokketoren (1982) en de Gouden Uil voor In liefde bloeyende (1999)

De laatste roman die van Komrij’s hand verscheen was De Loopjongen. Hierin schrijft hij over het verlies van de hooggestemde idealen van zijn generatiegenoten.

Vlijmscherp polemist
Hij stond bekend als vlijmscherp polemist en gold als een van de kleurrijkste figuren uit de Nederlandse literatuur.


Is uw uitvaart écht goed geregeld?

Tags: , , , , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!


Trackbacks