Aanvaarden van de erfenis: 3 manieren

Erfrecht — Door op 21 juli 2011 13:21

Als erfgenaam kunt u kiezen op wat voor manier u de erfenis aanvaard. Hierbij kan gekozen worden uit de volgende manieren:

  1. zuiver aanvaarden
  2. aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving (beneficiair aanvaarden)
  3. verwerpen

 

1. Zuiver aanvaarden

Als u er voor kiest om de erfenis zuiver te aanvaarden, betekent dit dat u eigenaar wordt van alle bezittingen van de overledene. Ook bent u dan aansprakelijk voor eventuele schulden, ook als deze de bezittingen overtreffen. Dus wanneer de schulden van het nalatenschap niet volledig verrekend kunnen worden met de erfenis, zal u met uw eigen vermogen instaan voor deze schulden.

Als u binnen de daarvoor geldende termijn nog geen keuze heeft gemaakt, dan wordt u geacht de erfenis zuiver te aanvaarden.

 

2. Aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving (beneficiair aanvaarden)

Het kan wel eens voorkomen dat de overledene zoveel schulden had, dat de erfenis een financieel nadeel oplevert voor de u als erfgenaam. Als u als erfgenaam de nalatenschap accepteren, zonder dat ze weten wat deze inhoudt, zullen de schulden op hen verhaald kunnen worden. Wanneer u echter op de hoogte bent van de schulden en hiervan geen nadeel wilt ondervinden, kunnen u en de eventuele overige erfgenamen de erfenis verwerpen. Als u nog niet weet of de erfenis een finacieel nadeel op zal leveren, bestaat de mogelijkheid om de nalatenschap onder voorbehoud van de boedelbeschrijving (ook wel beneficiair genoemd) te aanvaarden.

Wanneer u kiest om de erfenis onder voorbehoud van de boedelbeschrijving te aanvaarden, blijft u de erfgenaam maar kunt u niet opdraaien voor eventuele schulden. De schulden worden echter wel verrekend met de opbrengsten en wat overblijft aan opbrengst is voor de erfgenamen. Wanneer er alleen schulden overblijven, komen deze te vervallen.

Begrafenis-regelen.nl wilt u er op attenderen dat als u de erfenis onder voorbehoud van boedelbeschrijving wilt aanvaren, u eerst contact moet opnemen met een notaris. Hier zijn namelijke bepaalde regels aan verbonden.

 

3. Verwerpen

Wanneer je ervoor kiest om een erfenis te weigeren of te verwerpen, bent u geen erfgenaam meer. Dit kan betekenen dat je dan bijvoorbeeld niet op hoeft te draaien voor de schulden van de overledene, maar je deelt niet mee in de erfenis als blijkt dat de overledene een vermogend persoon was. Ook is het ook mogelijk om vanwege emotionele redenen de erfenis te verwerpen.

Een verwerping van de erfenis is níet terug te draaien!

 

Begrafenis-regelen.nl wil benadrukken dat voor zowel het verwerpen van een erfenis als voor een beneficiaire aanvaarding  er een verklaring moet worden afgelegd bij de arrondissementsrechtbank in het arrondissementsgebied waar de overledene het laatst heeft gewoond. Dit kan door middel van het opvragen van een formulier bij de betreffende rechtbank.


Is uw uitvaart écht goed geregeld?

Tags: , , , , , , , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!


Trackbacks