ChristenUnie Kamerlid Ortega-Martijn wil lagere grafkosten

Begrafenis, Nieuws — Door op 16 maart 2012 13:07

ChristenUnie wil dat er een maximum voor grafkosten komt en vindt dat er een einde moet komen aan de grote prijsverschillen van graven tussen gemeenten. De partij wil dat er landelijke regels komen, zodat prijsstijgingen en verschillen tussen gemeenten binnen de perken blijven. Kamerlid Ortega-Martijn vindt dat minister van Binnelandse Zaken Spies (CDA) tot actie moet overgaan.

De ChristenUnie pleit al jaren voor transparantie in de berekening van grafkosten. De partij stelde Kamervragen in 2005 en 2010 en in 2008 werd een motie aangenomen die opriep een model te ontwikkelen om gemeenten te helpen reële prijzen te berekenen die op een transparante wijze tot stand komen. Omdat gemeenten echter vrij zijn om deze prijzen zelf te bepalen, is dit er nog steeds niet van gekomen.

Gemeenten zijn dus vrij om de kosten van de graven te bepalen. De prijs die gerekend wordt, bevat de kosten voor rechten, delven en onderhoud van het graf.
Onlangs bleek dat in Groningen de grafkosten zevenduizend euro voor twintig jaar bedragen terwijl in Littenseradiel een graf voor dezelfde periode slechts 450 euro kost. Volgens de ChristenUnie blijft het nog steeds onduidelijk waarom de verschillen tussen de verschillende gemeenten zo groot kunnen zijn. Kamerlid Ortega-Martijn wil meer inzichtelijkheid in de grafkosten.


Is uw uitvaart écht goed geregeld?

Tags: , , , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!


Trackbacks