Bloemen, Boeketten

Bloemen, boeketten bij een begrafenis en crematie zorgen voor een gevoel van medeleven, warmte en troost bij de nabestaanden. Ook worden bloemen gebruikt als laatste groet aan de overledene: zo worden er soms rozen mee het graf in gegeven. Met bloemen kunt u laten zien wat de overledene voor u betekend heeft. Zo kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar de symbolische betekenis en kleur van bloemen.

Voor uw gemak hebben we een top 10 van de meest gebruikte bloemen (met betekenis) in rouwboeketten in Nederland gemaakt.

Daarnaast zijn er natuurlijk verschillende soorten en vormen van rouwboeketten.
Vaak wordt gekozen om een lint bij het rouwboeket te doen. We hebben een aantal voorbeeldteksten voor het rouwlint beschreven.

U kunt er voor kiezen om planten en bloemen bij het graf te laten groeien. Hier kunt u een overzicht van de symbolische betekenis en kleur van planten vinden.

Wanneer de overledene een familielid of dierbare is en u aan tastbare herinnering aan hem of haar wilt hebben, kunt u er voor kiezen om een rouwbloem te laten prepareren.
Vaak kan het bewaren van een of meerdere rouwbloemen een steun betekenen voor mensen om iets te hebben wat herinnert aan het afscheid met de dierbare.