5 stappen voor het schrijven van een rouwadvertentie

Rouwkaarten en -advertenties — Door op 9 februari 2012 15:43

Stap 1: Keuze van de krant
Ga na in welke krant u de rouwadvertentie wilt plaatsten. U heeft keuze uit landelijke-, regionale- en lokale kranten. Daarnaast kunt u natuurlijk ook een rouwadvertentie plaatsen in de plaatselijke huis-aan-huis bladen. Informatie over het aanleveren van de advertentie en de kosten vindt u in de krant van uw keuze. Vaak staat er ook een telefoonnummer waar u naar kunt bellen of een e-mailadres voor meer informatie.

Stap 2: Keuze lay-out
Hoe wilt u de advertentie eruit laten zien? U kunt kiezen voor de standaard stijl, maar u kunt hier natuurlijk van afwijken. Om te kijken wat er allemaal kan, kunt u naar de rouwadvertenties in verschillende kranten en/of huis-aan-huis bladen kijken. U kunt bijvoorbeeld een foto of plaatje in de advertentie plaatsen of kiezen voor een achtergrond. Daarnaast is het mogelijk om een bepaald lettertype en lettergrootte te bepalen.

Stap 3: Opstellen van de tekst
De meest gebruikte opzet is het volgende (hier kunt u natuurlijk van afwijken):

  • Gedichtje of spreuk (bovenaan de advertentie)
  • Aanhef (vaak wordt een korte zin gebruikt als: ‘onverwacht is van ons heengegaan…’)
  • Naam overledene (alleen voornaam en achternaam of officiële namen erbij vermelden)
  • Geboortedatum en sterftdatum (vaak geboortedatum linkerkant en sterfdatum rechterkant, geboortestad en laatste woonplaats kunnen worden toegevoegd)
  • Ondertekening (zoals ‘in aller naam’ of met woonplaats en familieleden onder elkaar vernoemd)
  • Correspondentieadres (bij een correspondentieadres hoort geen naam, want de afzender kan zelf bepalen aan wie hij/zij de brief richt. Aangeraden wordt om niet het adres van de overledene te gebruiken, want dieven willen rouwadvertenties wel eens gebruiken om een inbraak te ‘plannen’)
  • Eventuele toevoeging zoals ‘geen bezoek’ of ‘geen bloemen’
  • Mededeling over rouwbezoek of opbaring
  • Adres, plaats en tijdstip van de uitvaartplechtigheid

Stap 4: Controleren van de tekst
Vaak wordt gebeurt het opstellen van een advertentie in emotionele tijden, dus een foutje is snel gemaakt. Het is verstandig om de rouwadvertentie nog even goed (te laten) controleren. Ook de uitvaartondernemer kan hierbij helpen.

Stap 5: Het plaatsen in de krant
Verschillende mogelijkheden zijn er om de advertentie in de krant te plaatsen. U kunt de uitvaartondernemer hier zorg voor laten dragen, maar u kunt deze natuurlijk ook zelf plaatsen. Als u voor het laatste kiest, dan kunt u het beste contact opnemen met de krant(en) van uw keuze. In de betreffende krant staat vaak een telefoonnummer en e-mailadres vermeld via waar u kunt informeren naar de aanlevervoorwaarden.


Is uw uitvaart écht goed geregeld?

Tags: , , , ,

0 reacties

Geef als eerste een reactie.

Geef een reactie

Het e-mail adres verschijnt niet bij het bericht!


Trackbacks